Geplaatst: 26-06-2011 21:59:51 Onderwerp: Fysiologische buffer CO2 en Bicarbonaat
Hello,
Zit echt totaal vast bij celculturen met die media. Ik begrijp zo ongeveer dat pH van het medium verhoogt als CO2 oplost. En dat CO2 wordt geproduceerd door de cellen. Maar tot dan en verder kom ik niet. Waarom moet er 5% CO2 aanwezig zijn, wat doet NaHCO3 en wat is HEPES.. Is er iemand die de moeite wil nemen om dit uit te leggen, t zou mij echt onwijs helpen!
Er moet NaHCO3 aanwezig zijn om de pH te bufferen. Hepes is ook een buffer maar is onafh van CO2, terwijl HCO3- dit niet is: CO2 + H20 <-> H2CO3 <-> HC03- + H+. Wanneer er veel CO2 aanwezig is daalt de pH dus omdat het evenwicht naar rechts komt te liggen. Wanneer er veel buffer (HCO3- wordt toegevoegd) gaat het evenwicht naar links en stijgt de pH. Wanneer de dop van de cultuurfles wordt opengedraaid gaat men van 5% CO2 naar 0,03%. Hierdoor gaat het evenwicht naar links en stijgt de pH.
Waarom juist 5% CO2 in de cultuurfles nodig is weet ik niet.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!