Bij de gramkleuring hebben we gezien dat je eerst kristalviolet toevoegd, dan Jood, en dan EtOH-Aceton.
De aceton maakt gaten in de membraan waardoor dit membraan opengaat en de kleurstof weg kan. Daardoor krijg je dus ontkleuring bij de G-. Maar wat doet EtOH dan juist? Ik had opgeschreven dat dit zorgt voor denaturatie, en dat het de peptidoglycaanlaag minder doordringbaar maakt.
Maar we willen toch net dat het membraan opengaat? Want nu werken EtOH en aceton elkaar precies tegen...
Ethanol zorgt vr denaturatie van de eiwitten van de peptidoglycaanlaag. Bij G- is deze dunner dan bij G+ dus daarom zullen deze eerst ontkleuren en blijft G+ gekleurd. Ik denk dat aceton dan zorgt voor nog extra openingen in de celwand waardoor de kleurstof makkelijker weg kan.
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum Je mag niet stemmen in polls in dit subforum
Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!